Kost

Kosten – A och O för din hälsa Text: Madeleine Marcus

Vi lever i dag i en stressad och onaturlig miljö och omges av kemikalier, tungmetaller och strålning. Till detta har vår kost blivit mycket fattigare på livsviktiga näringsämnen och inte ens den allra renaste och bästa kosten ger oss längre den näring vi behöver.

En studie från Nutrition Security Institute visar hur olika mineraler drastiskt har sjunkit i våra livsmedel mellan 1914-1997. Dessvärre ser det troligen ännu sämre ut i dag. Kombinationen av ökade mängder gifter (som paradoxalt nog kräver ökad mängd näring för att kroppen ska kunna avgifta dem) tilsammans med allt större näringsbrister på grund av våra jordbruksmetoder, långa transporter och tillagningsmetoder är mycket olycklig och kan leda till nedsatt hälsa och sjukdom.

Eftersom våra kroppar är en del av moder jord är det inte längre möjligt att bli helt fri från giftiga ämnen då miljön över hela jorden är påverkad av de tusentals kemikalier som människan sprider. Så som jorden mår, mår även vi.

Hopp och förändring
Men trots denna deprimerande information finns det hopp, för vi kan, var och en av oss, påverka både vår egen hälsa och hur vår gemensamma framtida miljö ska se ut.
Våra kroppar är skapta att äta färska, rena och naturliga livsmedel som är sprängfyllda av vitaminer, mineraler, hälsosamma fytokemikalier, flavonoider, fettsyror, aminosyror, enzymer och antioxidanter. Dessa näringsämnen är precis vad kroppens organ- och körtelfunktioner behöver för att fungera optimalt, och naturen tillhandahåller dem, finurligt nog, i just den optimalaste formen som din kropp vill ha för att kunna tillgodogöra sig näringen på bästa sätt.

Varje förändring gör skillnad
Kroppen har en fantastisk förmåga att söka sin egen inre balans och läkning, bara den ges möjlighet. Även om vi inte kan gå ut och plocka vår färska mat året runt, eller odla den själva, eller köpa närodlad och ren av en bonde intill, kan både små och stora förändringar i kosten leda till stora hälsovinster.
Bara genom att undvika de vanligaste och största stressfaktorerna i kosten som vete, mejeriprodukter, socker, livsmedelstillsatser och kemikalier i kosten, ges kroppen en större möjlighet till avgiftning och återhämtning. Detta innebär att du tillagar din mat själv från ekologiska råvaror och därmed får en avsevärt större kontroll över bränslet du ger din kropp. Maten får ett bättre näringsvärde och en högre kvalitet. Även din kärleksfulla hantering av maten när du tillagar den, spelar in i hur den påverkar din kropp och ditt sinne.
Vill du sedan gå ett steg längre för att öka näringsinnehållet i din kost kan du välja att minska eller utesluta råg, havre, korn och majs, samt äta merparten av dina grönsaker, rotfrukter, bär, frukter, nötter och frön råa och kanske även börja blötlägga dina nötter och grodda frön och bönor innan du äter dem.
Färska grönsaker, rotfrukter, bär, frukter och bär är rikare på näring än de som är uppvärmda. Tarmbakterierna i våra tarmar anpassar sig efter den mat vi äter. Låt grönsaker utgöra merparten av din mat på tallriken, minst två gånger per dag. Till detta kan du lägga till alger, baljväxter, nötter, frön, hälsosamma växtoljor, kött, ägg, fisk eller fågel.
Vill du inte äta grönsaker till frukost kan en smoothie på bär, kokosnötolja och frön, eller bovetegröt gjort på blötlagt (över natten) och sköljt bovete med rivet äpple vara ett par alternativ.
Till mellanmål kan avokado, bär och nötter vara ett hälsosamt alternativ till kaffebrödet eller mackan. Ett annat alternativ är att du gör en grön drink gjord på gröna blad och olika grönsaker, som du kryddar med exempelvis ingefära, vitlök eller citron.
Om din tarm inte är van vid vegetabilier eller rå mat kan du förändra din diet successivt under så lång tid som just din tarm behöver. Olika människor har olika behov och olika livsmedel passar olika människor olika bra. Känn efter vad som passar dig bäst.

Renare kropp och ökad hörsamhet
Ju mer van din kropp blir att näras av rena, livgivande livsmedel, desto känsligare kommer du att uppleva att den blir mot störande livsmedel. Detta är ett gott tecken och det manar dig till att öka din hörsamhet till kroppens signaler.
Förutom näringsupptag i tarmen, sker även en stor del av kroppens avgiftning i tarmen, samt produktion av alla B-vitaminer och vitamin K och det mesta av kroppens serotonin.
Visste du att upp mot 80 % av ditt immunförsvar sitter i tarmen och att tarmen är människokroppens största kontaktyta mot omvärlden?


Viktigt att komma ihåg att det finns inte EN VÄG som passar alla. Välkommen att boka upp en konsultation för att se vad som kan passa just dig.

LATEST CANCER INFORMATION from John Hopkins hospital

1. Every person has cancer cells in the body. These cancer cells do not show up in the standard tests until they have multiplied to a few billion. When doctors tell cancer patients that there are no more cancer cells in their bodies after treatment, it just means the tests are unable to detect the cancer cells because they have not reached the detectable size.

2. Cancer cells occur between 6 to more than 10 times in a person’s lifetime.

3. When the person’s immune system is strong the cancer cells will be destroyed and prevented from multiplying and forming tumors.

4. When a person has cancer it indicates the person has multiple nutritional deficiencies. These could be due to genetic, environmental, food and lifestyle factors.

5. To overcome the multiple nutritional deficiencies, changing diet and including supplements will strengthen the immune system.

6. Chemotherapy involves poisoning the rapidly-growing cancer cells and also destroys rapidly-growing healthy cells in the bone marrow, gastro-intestinal tract etc, and can cause organ damage, like liver, kidneys, heart, lungs etc.

7. Radiation while destroying cancer cells also burns, scars and damages healthy cells, tissues and organs.

8. Initial treatment with chemotherapy and radiation will often reduce tumor size. However prolonged use of chemotherapy and radiation do not result in more tumor destruction.

9. When the body has too much toxic burden from chemotherapy and radiation the immune system is either compromised or destroyed, hence the person can succumb to various kinds of infections and complications.

10. Chemotherapy and radiation can cause cancer cells to mutate and become resistant and difficult to destroy. Surgery can also cause cancer cells to spread to other sites.

11. An effective way to battle cancer is to STARVE the cancer cells by not feeding it with foods it needs to multiple.

What cancer cells feed on:

a. Sugar is a cancer-feeder. By cutting off sugar it cuts off one important food supply to the cancer cells. Note: Sugar substitutes like NutraSweet, Equal, Spoonful, etc are made with Aspartame and it is harmful. A better natural substitute would be Manuka honey or molasses but only in very small amounts. Table salt has a chemical added to make it white in colour. Better alternative is Bragg’s aminos or sea salt.

b. Milk causes the body to produce mucus, especially in the gastro-intestinal tract. Cancer feeds on mucus. By cutting off milk and substituting with unsweetened soy milk, cancer cells will starved.

c. Cancer cells thrive in an acid environment. A meat-based diet is acidic and it is best to eat fish, and a little chicken rather than beef or pork. Meat also contains livestock antibiotics, growth hormones and parasites, which are all harmful, especially to people with cancer.

d. A diet made of 80% fresh vegetables and juice, whole grains, seeds, nuts and a little fruits help put the body into an alkaline environment. About 20% can be from cooked food including beans. Fresh vegetable juices provide live enzymes that are easily absorbed and reach down to cellular levels within 15 minutes t o nourish and enhance growth of healthy cells.

To obtain live enzymes for building healthy cells try and drink fresh vegetable juice (most vegetables including bean sprouts) and eat some raw vegetables 2 or 3 times a day. Enzymes are destroyed at temperatures of 104 degrees F (40 degrees C).

e. Avoid coffee, tea, and chocolate, which have high caffeine. Green tea is a better alternative and has cancer-fighting properties. Water–best to drink purified water, or filtered, to avoid known toxins and heavy metals in tap water. Distilled water is acidic, avoid it.

12. Meat protein is difficult to digest and requires a lot of digestive enzymes. Undigested meat remaining in the intestines will become putrified and leads to more toxic buildup.

13. Cancer cell walls have a tough protein covering. By refraining from or eating less meat it frees more enzymes to attack the protein walls of cancer cells and allows the body’s killer cells to destroy the cancer cells.

14. Some supplements build up the immune system (IP6, Flor-ssence, Essiac, anti-oxidants, vitamins, minerals, EFAs etc.) to enable the body’s own killer cells to destroy cancer cells. Other supplements like vitamin E are known to cause apoptosis, or programmed cell death, the body’s normal method of disposing of damaged, unwanted, or unneeded cells.

15. Cancer is a disease of the mind, body, and spirit. A proactive and positive spirit will help the cancer warrior be a survivor.

Anger, unforgiving and bitterness put the body into a stressful and acidic environment. Learn to have a loving and forgiving spirit. Learn to relax and enjoy life.

16. Cancer cells cannot thrive in an oxygenated environment. Exercising daily, and deep breathing help to get more oxygen down to the cellular level. Oxygen therapy is another means employed to destroy cancer cells.